12 Jan
12Jan

Sokan egyből rávágják manapság: a kutyákat mára túltenyésztették, ezért ennyire betegesek, mit is várunk?

Sajnos – vagy szerencsére – azonban azt a sok emésztőrendszeri problémát, hasnyálmirigy-kifáradást, a rengeteg rákos elváltozást, a különböző allergiákról nem is beszélve ez nem indokolná.

Ugyanis a kutya a farkas leszármazottja, és – bár lehet, hogy sokuknak hihetetlen – genetikailag a kutya és a farkas majdhogynem azonos, genetikai állományuk 0,3%-ban tér el. Igaz ez a német juhászra, a magyar vizslára, az olasz agárra, de még a yorkira vagy chivavára is! Tudjuk, nehéz elképzelni, hogy a pici 1kg-os chivava valójában farkas – de a géneket tekintve igenis az. Természetesen a külső jegyek változtak, de belül pont ugyanolyanok. Egy farkas a természetben nem fog emésztőrendszeri problémákkal küzdeni, nem fárad kis a hasnyálmirigye, és persze előfordulhatnak rákos megbetegedések, a farkas úgysem szalad be egy közeli CT vagy MRI vizsgálatra, hogy kiderüljön miben pusztult el – de ha hihetünk a természet kutató szakembereknek, ez igen ritka betegség. 

Akkor mi történik a kutyákkal? Ugyanaz, mint az emberrel – a környezeti hatások és a táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek megterhelik a szervezetüket, immunrendszerüket, és onnantól kezdve a testük nem tud normálisan, az előírásoknak megfelelően működni. Ráadásul nagyon sokan gondolják, hogy a kutyák már annyira háziasított állatok, hiszen több ezer éve az ember mellett élnek, és biztosan megváltozott az emésztőrendszerük is, hát nyugodtan ehetik ugyanazt, mint az emberek. Ez sajnos a legnagyobb tévedés, ami sok ember fejében megtelepedett. A kutyák ugyanis még mindig húsevő állatok. Ennek megfelelő fogazattal, nyál-összetétellel, gyomorral és bélrendszerrel.

Számukra az egészséges élethez szükséges tápanyagok a fehérje (állati húsok, halak, belsőségek, zsigerek, csontok) és a zsír. A kutyák számára a szénhidrát (pl. a gabonák, tészták, hüvelyesek, rizs, burgonya, édesburgonya, a divatos gabonafélék, mint a quinoa, bulgur és társai) egész egyszerűen felesleges, a szervezetüket leginkább csak terhelő tápanyag, amit nem tudnak jól emészteni. A nyálukban nincs szénhidrát-bontó enzim (az ember, mint mindenevő, már rágás közben elkezdi bontani a szénhidrátokat), így mindössze a hasnyálmirigy próbálja majd a szénhidrátokat bontani.
Emésztőcsatornájuk rövid, abban a szénhidrátokat nem tudja rendesen emészteni, így az csak rohad, s ettől lesz a puffadás, gázosodás, valamint a nagy mennyiségű, szagos végtermék. Ha az ilyen felesleges szénhidrátokkal folyamatosan terheljük a kutyák szervezetét, akkor nem csoda, hogy olyan betegségek Kutyák négylábú társaink, sok esetben már leginkább családtagok.

A felelős, tudatos gazdi szeretné ezeknek a családtagoknak is megadni az egészséges, hosszú életet, csak úgy mint saját magának családjának, gyermekeinek.
Ahhoz, hogy ezt valóban meg tudják tenni, látni kell, hogy mire is van kutyáknak valóban szüksége, s tudatosan dönteni az ő táplálásukról is, nem csak a saját magunkéról. Táp esetén nézze meg az összetevő-listát (a legtöbb sajnos tele van szénhidráttal), otthoni etetés esetén pedig hanyagolja a szénhidrátokat (a kenyér, a tészta, a burgonya, rizs nagy mennyiségben nem a kutya tápláléka). Nem véletlenül lett az utóbbi években a nyers etetés egyre meghatározóbb az állateledel-piacon, hiszen nem egy divatos diéta, egy úri muri, hanem „vissza az alapokhoz” szemléletű etetési módszer, ami azt adja a kutyáknak, amire a szervezetük ki lett találva.
Egy jól működő, tehermentesített szervezet pedig könnyen le tudja győzni a betegségeket, kevésbé lesz fogékony a komolyabb, akár daganatos elváltozásokra, és jobban fogja a kivédhetetlen környezeti hatásokat tolerálni (szmog, por, sugárzások, stb.).

Tudjuk ugyanakkor, mennyivel egyszerűbb egy száraz tápot kirakni a zacskóból, vagy valami kész, otthon lévő emberi kaját odaadni a kutyának.
Szerencsére van a piacon már elérhető konyhakész, fagyasztott, komplett nyers eledel, amit csak ki kell olvasztani, s odaadni négylábú kedvencünknek. Ha szeretné Ön is egyszerűen egészségesen etetni kedvencét, látogasson el weblapunkra, s ha még nem próbálta termékeinket, új vásárlóként nagyon kedvezményesen tud webshopunkból próbacsomagot rendelni.

Árukereső.huÁrukereső.hu