12 Jan
12Jan

Ha valaki nyers etetésre vált, vagy legalábbis gondolkozik a váltáson, gondos gazdiként elkezd az interneten olvasgatni háttérinfokat, blogokat, fórumokat (ahol sok hozzáértő és hozzá nem értő önti a „tudást”), és természetesen kikéri az állatorvos véleményét. Kapni fog hideget-meleget, hasznos és félrevezető információkat, és nagyon sok figyelmeztetéssel és rémtörténettel fog találkozni, melyre a koronát az állatorvos teszi fel!
Nyers hús? A nyers hús tele van szalmonellával, e-coli baktériumokkal, élősködőkkel, ételmérgezést, férgesedést okoz, „eszébe ne jusson”, csak árt a kutyának, tuti megbetegíti, és hasonló „jótanácsok”. Természetesen vásárlóinktól is sokszor kapjuk meg ezeket a kérdéseket, hogy mi a helyzet a baktériumokkal, élősködőkkel, ha nyers etetésre vált a kutyájával vagy cicájával. Egy szemléletes példa mielőtt hosszabb magyarázatokba kezdenénk – csak képzeljük el kutyánkat, aki a kertben elássa a kapott csontot, majd egy hét múlva kiássa és vígan elropogtatja… Előtte valószínűleg se nem fertőtleníti, se nem főzi meg, mégis egészségesen életben marad. Vajon hogy lehet ez, hiszen a baktériumok, élősködők megbetegítik… Vagy mégsem ennyire egyszerű a téma? Először is nagyon fontos elkülöníteni azt, hogy ezek a baktériumok teljesen másképp okozhatnak problémát az embereknél, mint az állatoknál – s nézzük is meg, hogyan. A cikk tényekre alapuló, egyszerű magyarázat lesz, bővebb információkat a lenti linkeken találhat.
Emellett hasznos tanácsokkal látjuk el, hogy hogyan kerülhető el a baktériumok, élősködők által okozott probléma, akár az állatok, akár az emberek esetén – hisz valószínűleg a nyers etetést a saját konyhájában készíti elő.

Szalmonella 
A szalmonella baktérium által okozott fertőzés a szalmonellózis.

Embereknél a problémát alapvetően a kezeletlen nyers húsról (leginkább szárnyasok), a nyers tojásról (általában a tojáshéjon található baktériumok a tojás felnyitásakor rákerülnek a nyers tojásra), illetve szennyezett felületről történő átvitel okozza.
Ha a szalmonella baktérium egyes típusai bekerülnek az emberi bélrendszerbe, a hosszú vékonybélben elszaporodnak, és a szalmonellózis tüneteit okozhatják.
Ön pl. meg szokta mosni a csirkemellett, csirkecombot, kacsahúst a csap alatt, mielőtt elkezdi felvágni, darabolni, és a sütőbe teszi? Ha igen, máris megtette az első lépést afelé, hogy a zubogó/fröcskölő víz segítségével a konyha felületeit elárassza a szétszóródó szalmonella baktériumokkal! Majd felszeleteli a paradicsomot, a hagymást ezeken a felületeken, és máris beszennyezhette szalmonellával a nyers saláta összetevőit… DE!
És ez egy nagyon fontos DE. Az emberi emésztő csatorna nagyon hosszú, hisz a mindenevőknek szüksége van a hosszú emésztőrendszerre, hogy a tápanyagokat, vitaminokat, vizet fel- illetve vissza tudják szívni a bevitt táplálékból. A kutyák és macskák (a húsevők) szervezetének felépítése teljesen más! Ebből adódik, hogy a különböző baktériumok az egészséges állatok számára nem jelentenek veszélyt. A húsevők emésztő rendszere más felépítésű mint az emberé. Már szájüregükben elkezdődik a fertőtlenítés, nyáluk lizozim tartalma elkezdi a baktériumok sejtfalának roncsolását, így bizonyos baktériumokat már itt elpusztít.
Következő védelmi vonalként a húsevők gyomorsavának PH értéke és erőssége is lényegesen másabb, mint az embereké, így ez a vonal a káros baktériumokat még tovább pusztítja. Ez a gyomorsav olyan erős, hogy képes arra, hogy a húst, a csontokat, és gyakorlatilag szinte mindent megemésszen.
Emésztő csatornájuk pedig rövid (a mindenevőkhöz és növényevőkhöz képest), ami nem teszi lehetővé, hogy egy „káros” baktérium a szájüreg-gyomorsav vonal után, a rövid emésztő csatornában el tudjon olyan mértékben szaporodni a hasznos baktériumok ellenében, mely valós problémát (szalmonellózis) okozhat.

Élősködők A sokkoló fagyasztás (gyorsfagyasztás) a komplett BARF menük tartósítási eljárása, mely az esetleges élősködőket elpusztítaná.
Ugyanakkor fontos, hogy az emberi fogyasztásra szánt alapanyagokból készült BARF menük nem tartalmaznak élősködőket, hiszen az emberi vágóhidakról származó húsok nem kukacos húsok (hatósági állatorvos véletlenszerűen folyamatosan ellenőrzi a vágóhidak munkáját). A BARF Magyarország HACCP rendszerű üzemében, illetve a folyamatos fertőtlenítés következtében pedig a menük tiszta, higiénikus környezetben, és olyan folyamatban készülnek, ami a visszafertőzés lehetőségét szinte kizárja. 

Emberi konyha higiéniája nyers hússal való munka esetén Az alapvető higiéniai szabályokat a konyhában minden esetben érdemes betartani, ahol nyers hússal, tojással dolgozik az ember – így otthon is!
Ha Ön otthonában, a konyhában készíti el a nyers kosztot kedvencének, akkor különösen fontos a higiéniai szabályok betartása, illetve a megfelelő fertőtlenítés a feldolgozás után a munkapulton és környékén. Már említettük korábban, hogy nyers húsokkal való munka során fontos, hogy a húsokat – akár kutyájának, akár saját ételhez készíti – ne mossa le csap alatt, ezzel ugyanis a fröcskölő víz segítségével a baktériumokat szétteríti, és így a közelben lévő felületeket, vagy akár készételeket, fogyasztásra szánt nyers alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) is befertőzheti. Nyers hússal való munka után mindig javasolt a megfelelő kézmosás, akár fertőtlenítő hatású kéztisztítóval – ám ilyenkor fontos a tájékoztatón található hatóidő betartása (tehát megfelelő ideig mossa a kezét a készítménnyel, mielőtt leöblíti). A fertőzéseket okozó baktériumok a hőt nem tolerálják, így a forralás, főzés, megfelelő hőkezelés emberi fogyasztás esetén biztonságossá teszi az ételeket baktériumok szempontjából. Tárolás esetén pedig fontos, hogy a nyers húsokat 5oC alatti hőmérsékleten tárolja, vagy fagyasztóban tartósítsa. Állatorvosok sokszor javasolják, hogy legalább forrázza le a húst, ha már nyersen adja oda kutyájának.
Ez a felszínen valóban elpusztíthatja a baktériumokat, ám azok nem csak a felszínen, hanem magában a hús belsejében is megtalálhatóak, és a forrázás azokra semmilyen hatással nem lesz. Ugyanakkor vitaminok, ásványi anyagok a forrázás hatására roncsolódnak. 

Összességében elmondható tehát, hogy a baktériumokkal, élősködőkkel való ijesztgetés a nyers etetéssel kapcsolatban – a megfelelő higiéniai szabályok betartásával vagy megfelelő komplett menük rendelésével – teljesen alaptalan, mindössze hangulatkeltés célját szolgálja. 

Kapcsolt cikkek:
https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszer-biztonsagi-jo-tanacsok-husetelek-keszitesehez
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-szalmonella-okozta-megbetegedesekrol
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-az-e-coli-fertozesekrol

Árukereső.huÁrukereső.hu